duminică, 11 decembrie 2011

Ţărână din ţărână, o creaţie cauciucată

O strângere de mână fermă care denotă încredere în sine. Mâini puternice, de sculptor, mâini care au creat Ţărână din ţărână. Mâinile lui îmi vorbeau despre talentul său şi încrederea pe care trebuia s-o emane. 
Aşa l-am cunoscut pe Florin Sidău, cu o strângere de mână. 

Florin este sculptorul selectat de organizatorii Art From Scrap în anul acesta, pentru a transforma cauciucul şi materialele derivate din el, în artă pură. Ceea ce a expus el joi seara, la Institutul Francez, Ţărână din Ţărână, a umplut întreaga sală. După discursurile organizatorilor, Florin a fost rugat să spună şi el câte un lucru despre eveniment, el, în schimb, a mulţumit timid tuturor pentru participare. Vocea şi atitudinea nu se aflau în concordanţă cu forţa mâinilor sale. O persoană modestă, deschisă şi receptivă, o persoană care a realizat în două săptămâni o lucrare ce reprezintă persoana care se metamorfozează în plastic. 

Art from Scrap propune ca tinerii artişti să realizeze din resturile din producţia unei fabrici a Timişoarei, opere de artă contemporană. Anul trecut au fost selectaţi 3 artişti: Cosmin Florin Moldovan, Benjamin Varga şi Dan Vişovan, în anul acesta doar un singur om a fost selectat. Florin ne spunea că a fost fericit când i s-a propus acest lucru şi a privit lucrarea ca pe o provocare, el nemailucrând cu astfel de materiale. O provocare pe care a isprăvit-o în două săptămâni şi jumătate, pe când o lucrare obişnuită îi ocupă 2 - 3 luni. 



marți, 5 aprilie 2011

13.

Săptămâna cafenelelor în Timişoara

Uşile cafenelelor din Timişoara vor fi deschise în perioada 11 – 17 aprilie, invitând tinerii studenţi, şi nu numai, să ia parte la CaféKultour. Evenimentul organizat de Institutul Francez în colaborare cu Centrul Cultural German din Timişoara, pentru a şaptea oară consecutiv, va aduce în faţa tinerilor spectacol, teatru, muzică, lectură, cinema. Singura diferenţă faţă de anii trecuţi este că serile nu vor fi dedicate doar culturii franceze sau germane. În acest an au fost incluse seri cu specific maghiar, evreiesc sau austriac.

Scopul este acela de a apropia tinerii de artă, conform spuselor lui Eric Baude - directorul Institutului francez: Este o activitate organizată în special în atenţia tinerilor, studenţilor, deoarece atunci când ne transportăm în spaţiul studenţesc, fie că e vorba de complexul studenţesc sau facultăţi, universităţi, în afara de cei de la Facultatea de Arte, ne dăm seama că preocupările unui student nu sunt neapărat apropiate de artă. Am dori ca prin acest eveniment să lărgim paleta de public ce vine, de obicei, la aceste spectacole, evenimente. Ideal ar fi ca la fiecare seară să fie prezenţi tineri care nu frecventează spectacolele noastre. De asemenea, mărturiseşte că în urmă cu ani de zile obişnuia să petreacă mult timp în cafeneaua „Tigrul de Aur” din Praga, unde a văzut că un autor important stătea şi scria, ajungând astfel la concluzia că: „Timpul petrecut într-o cafenea, nu este un timp pierdut”.

CaféKultour se va desfăşura conform următorului program:

Luni 11 aprilie: Seară evreiască.

O seară de lectură organizată în colaborare cu Comunitatea evreiască din Timişoara, Maia Morgerstern va citi „O lecţie de bune maniere” de Jean-Claude Grumberg. Un monolog, o formă de teatru – conferinţă ironic, dar, în acelaşi timp şi dureros, textul include o notă de umor foarte dur. Această seară dedicată lecturii va avea loc la sediul comunităţii evreieşti, pe Bulevardul Gheorhe Lazăr, nr. 5.

Marţi, 12 aprilie – Seară germană

„Tensiuni în timp şi spaţiu” reprezintă un colaj de scurtmetraje realizat de artistul Agricola de Cologne. Aşadar, marţi, proiecţie de scurtmetraje în Club Taine.

Miercuri, 13 aprilie – seară românească

Este o seară specială, deoarece în cadrul acesteia vom avea parte de un cine-concert. Muzicianul Liviu Butoi va susţine un concert inspirat din filmul „Fericirea” (1934) de Alexandre Medvedkine. Un film mut, apreciat în cinematografia mondială, care prezintă povestea unui ţăran rus ce pleacă în cautarea fericirii. Liviu Butoi va improviza pe marginea acestui film. Ciné-concerul, va avea loc în Bruiaj Bar.

Joi, 14 aprilieseară germană

Cărtureşti găzduieşte cea de-a 4-a seară, unde se va proiecta un film german numit Nachmittag, pe o temă insipirată de Cehov. Filmul întruchipează 3 zile de vacanţă a unei familii, ale cărei membrii, încet-încet se îndepărtează unul de altul.

Vineri, 15 aprilie – seară franceză

Cine nu cunoaşte povestea lui Romeo şi a Julietei? Ei bine, piesa lui Shakespeare e jucată de dopuri de plută. „Romeo şi Julieta, iubiţi de plută”, va fi pusă în scenă în Bugar’D Pub.

Sâmbătă, 16 aprilie – seară austriacă

Un alt colaj, de această dată, de texte, „Despre trompetiştii de apă şi peştii de serviciu”, în Spirit Caffe. Teatro Caprille este o trupă de teatru care va pune în scenă un spectacol despre fiinţa unui trompetist de apă, lucru ce implică o fabrică austriacă de macaroane a unui exorcist, cum poate birocraţia müncheneză să însemne salvarea unui câine maidanez dintr-o plângere penală pentru deţinerea unui câine fără plăcuţe de identificare. Un spectacol abstract în Spirit Caffe.

Ultima seară, duminică, 17 aprilie este seară maghiară.

În cadrul ultimei seri CaféKultour, actorii Teatrului Maghiar de Stat, „Csikz Gergely” vor comprima frânturi din spectacolele incluse în repertoriul actual al Teatrului.

În concluzie, va fi o săptâmână ofertantă, variată şi deosebită, exact aşa cum tinerii timişoreni au fost obişnuiţi încă de la primul CaféKultour din 2005. Toate evenimentele vor începe de la orele 19.00.

joi, 31 martie 2011

12.

A treia ediţie Rock the City

Ediţia cu numărul 3 a festivalului Rock the city, ce va avea loc la Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, în perioada 1-3 iulie, aduce nume mari din scena rock-ului mondial!

Primele nume confirmate pentru festival, sunt: Judas Priest, Whitesnake, Prodigy, Mike and The Mechanics. Membrii formaţiei Whitesnake se află în România pentru a treia oară, spectacolul pregătit pentru Rock the City, face parte din turneul de promovare al noului lor album: Forevermore, lansat în Europa, pe 25 martie. Se pare că că cei de la Prodigy s-au îndrăgostit de fanii lor români, tocmai de aceea revin la noi în ţară pentru a 4-a oară. Prodigy îşi vor exercita puterile asupra publicului, transformându-I în “Voodoo People”, şi îl vor face să cânte la unison “Firestarter”, “Breathe” şi multe alte piese.

Biletele la acest festival vor fi puse în vânzare, în exclusivitate, prin Eventim, putând fi achiziţionate din magazinele: Germanos, Orange, Vodafone, Domo şi din librăriile Cărtureşti şi Humanitas.

duminică, 6 martie 2011

11.

Principiile moralităţii merg mână-n mână cu politica.

Timişoreanca Roxana Golban a fost exclusă din organizaţia de tineret a PSD Timiş, din cauză că nu au fost respectate principii de moralitate. Domnişoara a pozat pentru revista Playboy, provocând astfel reacţii conducerii centrale a partidului.

Victor Ponta solicită excluderea modelului din rândul tinerilor pesedişti şi a dat de înţeles că tânăra nu are ce căuta într-un partid ca PSD. Ponta a declarat că Roxana nu are un viitor în partidul social-democrat, deoarece nu se promovează astfel de valori prin intermediul partidului. De asemenea, o sfătuieşte să apeleze la un alt partid, PDL. La nivel local, preşedintele TSD, Cătălin Tiuch susţine că Roxana Golban s-a înscris în partid, în urmă cu două săptămâni, doar că nu îndeplinise toate cerinţele pentru a deveni membru al partidului. Conducerea PSD Timiş precizează că nu era cunoscut faptul că Golban pozase pentru revistă, deşi pictorialul a fost realizat înainte de înscrierea ei în PSD.

sâmbătă, 5 martie 2011

10.

Nominalizăriile premiilor UNITER

Gala Premiilor UNITER, care va avea loc pe 18 aprlie în acest an în studioul 3 al televiziunii române, îşi dezvăluie candidaţii la premiile mult-râvnite de orice actor român.

Nominalizaţii au fost selectaţi de un juriu compus din Biroul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, mai exact, de către: Andreea Dumitru, Doina Modola şi Ludmila Patlanjoglu, câştigătorii, însă vor fi aleşi, în 18 aprilie, de un juriu final, format dintr-o altă comisie.
Oraşul Timişoara are şi el reprezentanţi de seamă, precum: Claudia Ieremia şi Dragoş Buhagiar. Actriţa Teatrului Naţional Timişoara, Claudia Ieremia a fost nominalizată la categoria "rol secundar feminin" din piesa "În vizită", concurând cu Ana Ciontea ("Avalanşa") şi Virginia Itta Marcu ("Puterea Obişnuinţei" - Teatrul din Braşov). Pentru "cel mai bun scenograf", a fost numit Dragoş Buhagiar, cu piesa "Shaking Shakespeare", care a fost pusă în scenă la Teatrul German din Timişoara, alături de el au mai fost numiţi, de asemenea, Adriana Grand ("Iunie" - Teatrul Naţional din Târgu-Mureş) şi Carmencita Brojboiu ("Leonce şi Lena").

9.

Filarmonica Banatul celebrează ziua femeii, cu o zi mai devreme, pe 7 martie, de la ora 19.00, cu un concert dedicat tuturor doamnelor şi domnişoarelor.

Luni seara, de la orele 19.00, în Sala Capitol din cadrul Filarmonicii Banatul, va avea loc un eveniment premergător zilei de 8 martie. Un concert dedicat femeilor, susţinut de Big Band Timişoara, band condus de dirijorul Franz Hoffner şi format din: soprana Diana Pap, mezzosoprana Roxana Guţi, tenorii Alin Nica şi Traian Mişcu şi baritonul Christian von Albrichsfeld, dar şi dansatorii Andreea Ioniţă şi Sebastian Mihai Dudă.
În programul concertului vor fi interpretate creaţii şi lucrări din repertoriul internaţional.

vineri, 4 martie 2011

8.

Vineri, 4 martie 2011, va fi lansată cartea lui Mihail Muşat, intitulată "Acum"; o carte care îndeamnă cititorii să-ţi trăiască visele, îi aşteaptă, de la orele 18.30, în librăria Cărtureşti de pe strada Mercy.

Mihail Muşat este autorul cărţii "Acum", care transmite un mesaj motivaţional menit să dea cititorilor un imbold pentru a lua deciziile considerate de ei corecte. O carte scrisă cu scopul de a înlocui "ziua de mâine" cu lucrurile făcute "în momentul de faţă", conform celor spuse de către autor.
Mihail Muşat crede în dezvoltarea personală a fiecăruia din persoane, a mai scris, de asemenea cărţi, precum: "Eu cine sunt?", iar în 2008 a pus bazele unei organizaţii non-guvernamentale, cu un titlu descriptiv scopului său, şi anume: Lume Bună.

miercuri, 9 februarie 2011

7.

Ada Milea şi Bobo Burlăcianu, unul din membrii trupei Fără Zahăr, tocmai au confirmat faptul că pe 1 aprilie vor susţine un concert în Timişoara.

Vineri, 1 aprilie, de la ora 21.00, în Daos club, vor fi prezenţi Ada Milea şi Bobo Burlăcianu. Cei doi vor pune în scenă un concert-teatru, cu personaje ca şi Quijote, Sancho, ai lui Cervantes, dar şi Kovaliov al lui Gogol. Timişorenii care au văzut un spectacol marca Ada Milea, ştiu la ce să se aştepte, însă cei care nu au fost vreodată la un concert de-al ei, ar trebui să ştie că vor râde mult, iar piesele ei sunt foarte diferite de ceea ce înseamnă folkul.
Ada Milea a început o colaborare cu Bobo, încă din 2005, când aventurile lui Quijote au fost interpretate, într-o manieră nemaiîntâlnită până atunci.


marți, 8 februarie 2011

6.

Ţapinarii ajung în Timişoara, pe 11 februarie, cu obişnuitul lor concert Anti Valentine's Day.

În timp ce toată lumea se pregăteşte intens pentru ziua Sfântului Valentin, trupa Ţapinarii se pregăteşte să pornească prin ţară, cu singurul turneu al formaţiei, Săptămâna Anti Valentine's Day. Cosmin Covei şi Adrian Tănase, membrii trupei, şi-au propus pentru anul acesta să ajungă în 6 oraşe, printre care se află şi Timişoara. Ei vor susţine un concert într-un pub din Piaţa Unirii, mai exact, în Bunker, de la ora 21.00, în data de 11 februarie.
Piese de dragoste vor fi cântate, precum: Eşti frumoasă, Dinţi cu tesla, Unde eşti, Cugetare, dar şi alte piese din repertoriul lor.
Ţapinarii sunt: Adrian Tănase - vocea suavă şi chitară -, şi Cosmin Covei - voce gravă - şi sunt singura trupă de folk alternativ care au început să militeze împotriva zilei de 14 februarie.

5.

Românii îi vor putea vedea pe cei de la Scorpions, pentru ultima dată, în 9 iunie 2011, la Bucureşti.

Formaţia Scorpions va pleca într-un turneu, iar Bucureşti este inclus printre oraşele în care germanii vor poposi pentru ultima dată. Concertul face parte din turneul de adio al legendarei trupe, iar până la sfârşitul săptămânii un comunicat oficial va fi emis cu toate informaţiile necesare.
Scorpions este trupa germană, care a scos nenumărate piese, acum consacrate, precum Wind Of Change sau Still Loving you.
Anul trecut, solistul, Kalus Meine, a fost diagnosticat cu laringită, iar la sugestia doctorilor, a făcut o pauză de o săptămână, anulând o parte din concertele programate pentru luna octombrie.

marți, 1 februarie 2011

4.

Ceainăria librăriei Cărtureşti, găzduieşte timp de trei săptămâni, expoziţia Răvaşe, a Dacianei Cuc.

Timişorenii sunt invitaţi miercuri, 2 februarie, de la orele 19.00, în ceainăria librăriei Cărtureşti de pe strada Mercy, la o expoziţie de bijuterii. Acestea sunt create de Daciana Cuc, care a reprezentat România la Praga, în cadrul "Nopţii Muzeelor". Accesoriile sunt produse unicat, în componenţa lor intră şi elementul ce dă titlul expoziţiei, răvaşul.
Bijuteriile-răvaş pot fi văzute începând din data de 2 februarie, de la ora 19, expoziţia fiind deschisa publicului larg până pe 23 februarie.

luni, 31 ianuarie 2011

3.

În prima săptămână a lunii februarie, se vor pune în vânzare biletele la unul din cele mai aşteptate concerte: Bon Jovi.

Conform site-ului www.bonjovi.com, concertul, care face parte din turneul The Circle Tour, va avea loc pe 10 iulie, în Bucureşti. Biletele vor putea fi achiziţionate din data de 1 februarie, doar de către membrii fan-clubului Bon Jovi din România, iar pentru publicul larg vor fi puse în vânzare, 3 zile mai târziu, pe 4 februarie.
Turneul faimoasei trupe, include 30 de ţări şi 135 de concerte. România se numără printre cele 30 de ţări, însă niciun organizator de evenimente, de la noi, nu a confirmat posibilitatea organizării acestui spectacol.

vineri, 28 ianuarie 2011

2.

Cărtureşti găzduieşte în ultima zi din această lună, lansarea unui "Fals tratat de cinema românesc", Pseudokinematikos.

Autorul cărţii, profesorul, Marian Rădulescu, va întreţine o discuţie cu pasionaţii de carte şi de film.
Această carte pleacă de la premisa: "Gusturile se educă, abia mai apoi se discută". "Pseudokinematikos. Fals tratat de cinema românesc" vorbeşte pentru acei oameni care nu văd dincolo de aparenţe.Cartea este mai degrabă o culegere de cronici ale unor filme, precum: Nunta de Piatră, Pas în doi, Concurs, Meandre şi multe altele.
Lansarea va avea loc de la ora 19.00, pe strada Mercy, nr 7, iar alaturi de autor, vor fi prezenti Cornel Ungureanu, Lucian Ionica si Lucian Mircu.

miercuri, 26 ianuarie 2011

1

Facebook este locul unde se discuta problemele administrative ale Timisoarei.
presedintele PNL Timis, Nicolae Robu, invita timisorenii la dezbateri pe tema finantarii echipei Poli Timisoara. acesta a cerut Consiliului Local Timisoara si Consiliului Judetean Timis alocarea bugetului de 2.7 milioane de euro pentru echipa alb-violet. Robu a organizat o dezbatere pe aceasta tema pe pagina personala de facebook, vrand sa stie daca cetatenii Timisoarei sunt de acord cu aceasta finantare. Parerile lor sunt impartite, unii nu vor ca din banii publici sa fie alocata aceasta suma, sfatuind conducerea clubului sa caute un alt investitor. Hotararea a fost luata pe criteriul majoritatea decide, concluzia fiind favorabila echipei Poli Timisoara, alb violetii au bugetul asigurat pe anul 2011.

luni, 24 ianuarie 2011

Bună ziua, România! Bună ziua, Timişoara!!!

Acest blog este făcut pentru mâzgălelile mele, sub formă de ştiri. o să încerc să redactez nişte ştiri, dar nu sunt deloc convinsă că o să fie fix aşa cum trebuie. Ştirile se vor axa mai mult pe Timişoara, dar şi pe restul ţării, şi vor fi informaţii culturale, dar, de asemenea, şi informaţii generale.
Revin mai spre seară.